Mes Cheriees, imi cer scuze pentru lipsa de bijuterii charmante din ultima perioada dar am o scuza! Am fost in vacanta! M-am recompensat cu 7 minunate zile de soare, relaxare si rasfat dupa un an plin de realizari, proiecte si zambete/imbratisari de multumire din partea voastra.
Am fost in patria fascinantei Cleopatra, Nefertiti sau Hacepsut. Femei puternice, frumoase, intelepte care au marcat nu numai viata barbatilor din jurul lor dar si mii de ani de istorie.
"Nu exista o alta tara care sa ascunda atatea minuni", scria Herodot cu 2400 de ani in urma. Gandindu-te la Egipt iti vin in minte locuri exotice, piramide, faraoni, comorile lui Tutankhamon si imaginea unei civilizatii de mult disparute, ale carei taine nu au fost descifrate in totalitate nici pana azi.
| |
Multi considera perioada Egiptului antic ca origine a artei moderne a bijuteriilor. In acea perioada executia de bijuterii a devenit o profesie iar tehnicile s-au dezvoltat pentru a crea o varietate de stiluri si functionalitati. Bijutierii au inceput sa foloseasca o gama larga de materiale si chiar daca maiestria era apreciata, valoarea consta in functia de protectie a bijuteriilor, ca si amulete sau talismane. Se folosea extensiv aurul, mai ales pentru ca se prelucreaza mai usor decat alte materiale.
Egiptenii traiau cu credinta ca fiecare piatra pretioasa este incarcata cu puteri mistice care se vor proiecta asupra purtatorilor. Simbolurile, ca cel al Scarabeului sacru, formau o parte semnificativa a bijuteriilor care se purtau, fapt venind si din credinta in sacraliatea simbolurilor respective.
Nu degeaba regina Cleopatra era etalonul frumusetii in lumea antica, detinatoarea unor retete secrete de frumusete bine pastrate. Astazi, chipul sau numele ei sunt asociate unor linii de produse cosmetice, bijuterii sau parfumuri. Obiectele de frumusete sunt la mare cautare printre turisti: oglinzile sunt cu totul deosebite, dar nici casetele pentru bijuterii sau sticlutele de parfumuri nu sunt mai prejos!
Bijuterii de aur si argint. Este cunoscut faptul ca egiptenii divinizeaza aurul, caci, potrivit traditiei, acest metal nobil acoperea pielea zeilor si, prin extensie, si pe cea a faraonilor, care se credea ca au esenta divina – dovada, abundenta de masti funerare din aur si numeroasele obiecte din aur gasite in mormintele faraonilor. Cele mai raspandite sunt bijuteriile cu motive egiptene, bratarile purtate pe antebrat, dar si pandantivele in forma de tablita, personalizate cu numele turistului, scris cu pictograme, cunoscute sub numele de “cartouche”.
Bijuteriile cu pietre semipretioase. In special zonele turistice abunda in mici ateliere de bijuterii care slefuiesc si prelucreaza pietrele semipretioase, sideful si onixul. Va puteti alege piatra dorita, modelul, iar bijuteria va fi confectionata sub ochii Dvs.
De asemeni, prelucrarea manuala a alabastrului este unul din mestesugurile traditionale in Egipt. Uneltele folosite pentru a sculpta roca si a o slefui sunt aceleasi ca si acum sute de ani, insa rezultatul poate fi spectaculos.
Asta e doar o mica parte din ce se poate impartasi dintr-o calatorie minunata care este Egiptul. Pentru ca cele 7 zile au presarate nu numai cu piramide si temple, simboluri si faraoni, ci si cu minunate recifuri de corali, parasailing, plaje virgine, oameni prietenosi si festinuri culinare, va las pe voi sa explorati Egiptul cu proprii ochi si sa alegeti acele mistere si minuni care va fascineaza mai mult.